Elif Öner – Evrim Kavcar
KASA GALERİ
4 Aralık 2019 – 3 Ocak 2020
“Kaba günü yonttuğumuz ince bıçak”[1], sanatçılar Elif Öner ve Evrim Kavcar’ın, duyma, dinleme, dinleyememe, dinlemek istememe, ses çıkarma ve çıkaramama hâlleri üzerine inşa ettikleri bir diyaloğun parçası. Öner ve Kavcar, bu sergide temelde ses ile hafıza arasındaki bağlantılara ve sesin ruh hâline odaklanıyor; Kasa’nın hem sergi mekânı hem de kavram olarak barındırdığı “içine atmak,” “kilitlemek,” “gizlemek,” “kapatmak,” “gömmek,” “saklamak,” “tutmak” gibi işlevlerinin psikolojik boyutuna vurgu yaparken, kasa dairesini zihnin derinlikleriyle ve bilinçdışıyla ilişkilendiriyorlar. “Kaba günü yonttuğumuz ince bıçak”, şiddet ve muhafazakârlığın yükseldiği, tedirgin edici bir unutuş ve yalnızlaşma ikliminde bir canlı kalma edimi, sanatçıların iç seslerin, ses tonları ve tınılarının malzemesel karşılıklarına ilişkin arayışlarının izdüşümü olarak da okunabilir.
Sergiye, Elif Öner ve Evrim Kavcar’ın bir süredir devam eden, psikoloji, konuşma-dil patolojisi, sinirbilim, ses tasarımı, edebiyat, tarih, sosyoloji gibi farklı disiplinlerden davetlilerle gerçekleştirdikleri “Sevgili Okuyucu”[2] başlıklı konuşma dizisi eşlik ediyor. Konuşma dizisi, 5 – 11 -13- 25 Aralık tarihlerinde saat 17:00 – 21:00 saatleri arasında Minerva Han’ın giriş katında izleyicilerle buluşuyor.
Konuşma Programı ve Konuşmacılar;
5 Aralık: Ayşe Devrim Başterzi, Cevdet Erek, Selçuk Artut, Oğuz Öner.
11 Aralık: Kerem Dündar, Murat Uyurkulak, Tolga Tüzün.
13 Aralık: Alper Maral, Vahit Tuna, Zeynep Sayın.
25 Aralık: Eda Sezgin, Erdoğan Özmen, Nermin Saybaşlı.
KASA GALERİ
Bankalar Caddesi 2, Minerva Han, Karaköy, 34420 Istanbul
Telefon: (0212) 292 4939
E-posta: kasagaleri@sabanciuniv.edu
http://kasagaleri.sabanciuniv.edu/
Sanatçılar
Evrim Kavcar (1976-İstanbul) lisansını MSGSÜ Heykel Bölümü’nde (2000), Yüksek Lisansını Fulbright bursuyla San Francisco Art Institute’te (2003), Sanatta Yeterlik çalışmasını MSGSÜ’de (2011) tamamladı. Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde (2010-2011) Harun Farocki ve Maren Grimm ile foto-film, Thomas Renoldner ile animasyon çalıştı. 2013’ten bu yana Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde teori ve atölye dersleri vermektedir. Çalışmalarında gündelik yaşamın tuhaf ve kırılgan karşılaşma anlarına odaklanan Kavcar, tanıklıkların ve temasın barındırdığı çelişkilerle ilgilenir. Akla kılçık gibi takılan anları çalışmak, kişisel ile toplumsal arasında bir hafızayı harekete geçirir. Şiirsel ve politik olanın kesişiminde mekanlarla hafıza katmanları ve edebiyat üzerinden ilişkilenen, kurgu ile belgeyi bir araya getiren çalışmalara vesile olur. Katmanlı yerleştirmeler yapmayı sever; heykel, ses, desen, yazı ve animasyon gibi farklı teknikleri eş zamanlı olarak kullanır. Yakın zamanlı işlerinde sanatçı, dilbilimsel, tarihi ve arkeolojik unsurlardan yararlanarak, toprağın “sessiz tanık”lığının anlamını irdeleyen anlatılar oluşturmuştur. 2018’de Berlin Misafir Sanatçı Programı’na katılmış olan Evrim Kavcar’ın seçili sergileri arasında “The Yellow Section’’, after the butcher, Berlin (2019); “On Performing Multiples”, Feminist Media Studio, Montreal (2019); “Hassas Sesler Sözlüğü”, PASAJ, İstanbul (2019); “Temas”, REM Art Space, İstanbul (2018); “Şimdi Buradasınız”, ARTE Sanat, Ankara (2017); “Kayıpta Saklı”, Karşı Sanat Çalışmaları, İstanbul (2016); “SiS Collective”, Apartment Project, Berlin (2016); Boşluğun K’sı, Galeri Zilberman, İstanbul (2015); 5.Uluslararası Sinop Bienali (2014) bulunur. Sanatçı, İstanbul ve Mardin’de yaşamakta ve çalışmaktadır.
Elif Öner (1980-İstanbul)
Marmara Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine
Marmara Üniversitesi ve Weissensee Kunst-Hochschule Resim Bölümü’nde devam
etti. Ardından Borusan Art Center’da yürütülen Artist Residency programına iki
yıl boyunca katıldı. Çalışmalarını medium’un
dili üzerine yapılandıran sanatçı
internet, video, animasyon, fotoğraf, resim, belgesel gibi farklı medium’larda eserler üretti. Elif Öner
son dönem çalışmalarına, gerçeklik, hakikat, bilinçdışı, anı ve hafıza
kavramlarına yoğunlaşarak devam etmektedir. Seçili kişisel sergileri arasında
“Kadraj Dışı”, Tab Galeri, İstanbul (2019); “Hassas Sesler Sözlüğü”, PASAJist,
İstanbul (2019, Evrim Kavcar ile birlikte); “Hikayenin Yarısını Siz Zaten
Biliyorsunuz”, ArtSümer, İstanbul (2013); “Aynanın İçinden”, Web tabanlı Proje
(2012); “Sanatçı Atölyesi”, Web tabanlı Proje (2011). Seçili grup sergileri
arasında “Alt Üst”, Belgrad Çağdaş Sanatlar Müzesi, Belgrad (2016, Küratör:
Zoran Eric); “Müze İçinde Müze” Elgiz
Müzesi, İstanbul (2012); “Sevdiğim Şey”, Borusan Müzik Evi, İstanbul (2012);
“Dönüş; Suçsuz Nostalji”, Mars Gallery, İstanbul (2011, Küratör: Emre
Zeytinoğlu), “Uyku ve Gölge”, Siemens
Art, İstanbul (2011); “Eurotopia”- “Sessiz Göç”, Freiburg Devlet Tiyatrosu,
Almanya (2017, yönetmen: Emre Koyuncuoğlu); “Formsuz: Yeni Medya Sanatında
Akışkan Gerçeklik”, Belgrad Çağdaş Sanatlar Müzesi, Belgrad (2015, Küratörler:
Derya Yücel&Una Popovic); “Proust”,
Pamuk, Hafıza”, İstanbul Tiyatro Festivali, Polonya-İstanbul (2014, yönetmen:
Emre Koyuncuoğlu); “Çağdaş Video Sanatı
Festivali”, Sofya (2009) bulunuyor. Sanatçı,
İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır.
[1] “sustukça köreldi/kaba günü yonttuğumuz ince bıçak”, Gülten Akın’ın Kuş Uçsa Gölge Kalır kitabında yer alan “Leke” isimli şiirinden alıntı.
[2] “Demiryolu Hikâyecileri – Bir Rüya” başlıklı öyküsünün sonunda Oğuz Atay, merak ile karışık bir tereddütle seslenir: “Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?”