AHMET ÇOKTAN KAT’I SERGİSİ “KATMAN”
Açılış:17 ARALIK 2015 PERŞEMBE Saat:18.30
Sergi Süresi: 17 ARALIK 2015 – 15 OCAK 2016

Yer: Zeytinburnu Kültür Merkezi
Küratör: Mehmet Lütfi ŞEN
Kadimden Çağdaşa
Sanat eserleri doğdukları zamanın ve mekanın ulaştığı medeniyet seviyesinin mihenk taşıdır. Hata bunun da ötesinde var oldukları zaman öncesindeki insanlığın ulaştığı sanat birikimine de ayna tutarlar. Çünkü sanatsal varoluş daha çok sanatçının kendi çağına şahit oluşuyla, mensubu olduğu medeniyetin geleneğindeki eserlerden aldığı ilhamdan doğar. Sanatçı, gelenekteki sanatları ve sanatçıları kavramak, onlarla sanatsal iletişim kurmak, onlarla hesaplaşmak durumundaki kişidir. Yine sanatçı kadim yapıya, kendi zamanından devşirdiği yeni yaratımlarla, çağdaş eserlerle karşılık vererek eklemlenebilir. Yeni yoksa, çağına ait yapı yoksa, ortaya konulanların sanat değil taklit eserler olduğunu anlarız.
İlginize sunduğumuz “Katman” projesi, üst paragrafta altını çizdiğim tarihin imbiğinden süzülüp çağımızda küllerinden yeniden doğan, dünyanın kadim sanatlarından kat’ıyı kendine tema edinen bir sanat etkinliği. Sanatçı dostum Ahmet Çoktan’ın Japonya’dan Almanya’ya, İngiltere’den Katar’a kısaca dünyanın doğusundan batısına kendi ve dünya geleneğiyle yüzleşen, temsil eden, katkılar üreten 10 yılı aşkın bir uluslararası çabaya, 10 yıl daha ekleyerek geldiği yer “Katman” projesi. Sergiyi izleyenlerin ilk kez örneklerini görecekleri gibi, Çoktan bu süreçte kat’ıyı başka sanat disiplinleriyle yeniden yoğurmakla kalmadı, esini bu sanattan olarak son çalışmalarında üç boyutlu çağdaş, daha önce şahidi olmadığımız eserlere de imza attı. İnanıyorum bu sergide ilk kez sanatseverlerle buluşturduğumuz bu üç boyutlu çalışmalar, yakın gelecekte çağdaş sanat fuarlarında ve bianellerde ülkemizi temsil eden, dünyanın zihnine medeniyetimizin geldiği yerden unutulmaz tatlar katan yüzakı bir yapıya dönüşecektir.
Ben Ahmet Çoktan Kat’ı Sergisi “Katman” projesiyle sizleri buluştururken, başta yok olmaya yüz tut- muş bu sanatı yüzyılımızda yeniden varoluşunun müsebbibi A. Süheyl Ünver’i saygıyla anıyor ve bu alanda teorisi ve tarihi üzerine eser kaleme alan, kat’ı üzerine dersler veren öğrenci yetiştiren ve eser veren bütün sanatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Proje üzerinde uzun zamandır çalıştığımız ve son zamanlarda yoğun mesai yaptığımız dostum Ahmet Çoktan’a, yetkin kritik yazısı için dostum Hattat Süleyman Berk’e, kapak tasarımında kullanmamız için bize özel el yapım kağıt hazırlayan Sevgili Gültekin Vural’a, bütün bu sanat çalışmalarının imkanlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın’a ve künyede yazan ve yazmayan emeği geçen bütün dostlarıma gönülden teşekkür ediyorum.
Mehmet Lütfi ŞEN
Küratör

Ahmet ÇOKTAN

1962 İstanbul doğumludur.1990’da Fuat Başar’dan ebru icazeti aldı. 1992’de kendi imkanlarıyla Türk Ebru Sanatı isimli kitabını yayımladı. 1996’dan itibaren 10 yıl boyunca yurt dışında kaldı, buralarda ebru dersleri ve muhtelif sanat seminerleri verdi, gösteri ve sergiler düzenledi. 3 senesi Japonya, 2 senesi Almanya olmak üzere Avusturalya, İngiltere, Malta, İtalya, Kanada, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Cezayir, Singapur, Hollanda, Avusturya, Tayvan gibi yaklaşık 19 ülkede Geleneksel Türk-İslam Sanatları ile ilgili tanıtım ve kurslar düzenledi. 2009’da Katar’da “Ebru Dalında” ve 2010’da da Tezhip Dalında kardeşi Ekrem Çoktan ile birlikte “Guinnes Dünya Rekorları”na ismini yazdırarak tescil aldı. Günümüze dek yurt dışında 100 civarında etkinlik düzenledi. 2000 yılında Hannover’da düzenlen Expo 2000’de Türk standında 5 ay süresince sanatçı olarak çeşitli gösteri ve tanıtımlar yaptı. 2008 yılında İspanya’nın Zarogaza şehrinde yapılan Expo 2008 Fuarı’nda Katar Devleti adına ebru sanatının tanıtımını yaptı. Almanya Gutenberg Müzesi’nde, Japonya Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası’nda, Japonya’da Takshimaya Mağazalar Zinciri’nde (Nihonbaşi, Shincuku, Takasaki) uzun süreli sanat çalışmaları yaptı. 33 hattatın 33 Elhamdülillah çalışmasını 8100 saatte kat’ı olarak tamamladı. 40 “İsmi Nebi” çalışmasını deri üzerine kat’ı olarak çalıştı. Ramazan ayında “33 Elhamdülillah” sergisi Kuveyt’te sergilendi. 31 ülkede daha sergilenecektir. Geleneksel Türk Süsleme Sanatlarından Ebru, Katı, Tezhib alanlarında yeni ve özgün eserler veren sanatçı, halen çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.