İsmail Tetikçi / Giray İlker Başaran / Kudret Türküm
“ÜÇ/LÜ BAKIŞ”
12 Ocak – 02 Şubat 2019
Açılış: 12 Ocak Cumartesi / 17.00 – 20.00

Galeri FE, doğayı farklı perspektiflerle yorumlayan İsmail Tetikçi, Giray İlker Başaran ve Kudret Türküm’ ün “Üç/lü Bakış” grup sergisine ev sahipliği yapıyor!

Kurucu kuşak ressamlar, Çallı Kuşağı, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar birliği gibi grup hareketlerinin olduğu Türk resim sanatı tarihinde Türk ressamlarında gördüğümüz en önemli olgulardan biri de ağırlıklı olarak manzara/görünü resimlerinin olduğudur. Batı’da veya ülkemizde eğitim alan usta isimlerin çoğunluğu bir şekilde doğa ile ilgilenmişlerdir. Bu ilgi, bazen insanı merkeze koyup yüzeye yansırken bazen de sadece doğa, resmin konusu olabilmiştir.

Uzun yıllardır birlikte birçok sergi ve ekinliğe katılan İsmail Tetikçi, Giray İlker Başaran ve Kudret Türküm, hem bir grup olarak hareketleri hem de kendilerince üç farklı bakışla doğayı resimlerinin başat elemanı haline getirmeleriyle Türk resim sanatı tarihi ile bağ kurduklarını düşünmektedirler. Üç ressamın da ilgisi doğa olmasına rağmen ona birbirlerinden oldukça farklı bakmaktadırlar. Çünkü sorunsal haline getirdikleri asıl konu, doğa ile birlikte insan, yaşam, kültür ve hayata dair olandır. Bu durumda her sanatçı kendisine göre yaşamı ve algıladıklarını yüzeyde doğa aracılığıyla özetlemeye çalışmaktadır.

İnsanı ve yaşamını merkeze koyan İsmail Tetikçi, resimlerinde biraz dışardan bir bakışla yaşam içerisinde insanı konu almaktadır. Tarih, gelenek, söylence, kültür, iyi, kötü, umut, mutluluk gibi birçok kavram, insanla alakalı her şey O’nun ilgi alanına girmektedir. Tetikçi’nin resimleri birer manzara/görünü olmaktan çıkıp insanın içinde yaşadığı dünyanın doğa ve insan ilişkisi üzerinden betimlendiği resimlere dönüşür.

Resimlerinde, özlediğimiz, uzağımızda olan doğayı betimleyen Giray İlker Başaran, doğayı ve zaman zaman doğa içerisinde alışkın olduğumuz gerçek algısının aksine, kendi iç dünyasında anlamlandırdığı ve yalın bir hale dönüştürdüğü zengin, yeni bir anlatım sunuyor. Gördüğümüz, bildiğimiz bir doğayı değil kendince imlediği simgeleşmiş bir doğa betimliyor.

Kudret Türküm’ ün çalışmaları ise resim sanatının bir biçim/biçem meselesinin ötesinde bir anlam sorgulaması ve yaşam biçimi olduğunun ispatı gibidir. O bir görünüyü değil bir düşünceler sistemini boyar. Yüzey düşüncelerinin, okuduklarının ya da yaşama dair süzgeçten geçirdiği bir yığın bilginin ifade bulmuş halidir.

Açılışı 12 Ocak Cumartesi günü gerçekleşecek İsmail Tetikçi, Giray İlker Başaran ve Kudret Türküm’ün “Üç/lü Bakış” adlı sergisi 02 Şubat tarihine kadar Galeri FE’de izlenebilir.

Sergi Pazar – Pazartesi hariç her gün 11.00 – 19.00 saatleri arasında izlenebilir.

Galeri FE

Cemil Topuzlu Cad. Kutmen Apt. 60/2 D:4
Çiftehavuzlar, Kadıköy, İstanbul
0216 368 03 78